SEDEF, LUPUS VE SİFİLİTİK ÜLSER TEDAVİSİNDE PYROGALLOL
DRF- Alman İlaç Formüleri’nde yer alan PYROGALLOL etken maddesini taşıyan pomad; deri hastalıklarında (sedef hastalığı, lupus, sifilitik ülserler vb.) kullanılır.
Formülde yer alan Lenigallol, Prigallol’ün tri asetik asid esteridir.
Formül:
Lenigalloli 0,5 g
Acidi salicylici 1,0 g
Resorcini 2,0 g
Picis lithanthracis 5,0 g
Past. Zinci moll ad. 50,0 g
Formülde Yer Alan Maddeler
Pirogallol- Pirogálico, ácido- Pyrogallic acid:
Beyaz, kokusuz, acı lezzette billurlardır. 1.7 k su, 1 k alkol ve 1 k eterle çözünür. Kloroform ve karbon sülfürde güç çözünür. Havanın oksijenini adsorbe eder, alkali tesiriyle bu adsorpsiyon artar.
Haricen antiseptik olarak 10% eterli çözeltisi veya 5-10%’luk pomadı lupus, psoriazis, pitiriasis (Kepekli deskuamasyonla belirgin bir dermatoz) ve bazı ekzema vakalarında kullanılır. Gümüş, altın, bakır ve civa tuzları, kafur, salol, mentol, fenol ile geçimsizdir. Lenigallol prigallolün tri asetik asid esteridir, toksik özellikte olmayıp ciltte tahrişe neden olmaz. Gözle temasında konjuktivite neden olur. Suda çözünmeyen beyaz toz görünümündedir. Çamaşırlarda leke bırakmaz. Haricen kullanılır. Lenigallol özellikle çocuklarda, akut ve subakut egzemada 0.5-5% oranlarında merhem olarak kullanılırken, yetişkinlerde sedef hastalığında 50%’ye varan oranlarda bile kullanılabilmektedir. Deri üzerinde Pirogallol ve Lenigallol vazelin beraberinde etkisi daha hızlı ve yoğundur. Bu nedenle yağlı sıvağlarda etkili oldukları belirtilmiştir. Lokal anestetik ilavesi ile ağrılı lezyonların tedavileri mümkündür. Alkaliler uzak tutulmalıdır. Deriden emilimle oluşabilecek zehirlenmeler için günde 5 g’dan fazla kullanılmamalıdır.
Salisilik asit beyaz veya renksiz iğnemsi kristaller veya beyaz tüysü kristal yapılı bir tozdur. Sentetik şekli beyaz ve kokusuzdur. Doğal metil salisilattan hazırlandığında açık sarı veya uçuk pembe renktedir ve hafif nane kokusu vardır. Suda 1:460, kaynar suda 1:15, alkol ve eterde 1:3 ve kloroformda 1:45 oranında çözünür.
Salisilik asit keratolitik bir ilaçtır. Hiperkeratotik ve derinin pullanmasıyla belirgin kepek ve seboreik dermatit, iktiyoz, psoriyazis ve akne gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu amaçla kullanılan solüsyon ve pomatları mevcuttur. Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit deriden hızla absorbe olur ve idrarla yavaş bir şekilde elimine edilir. Salisilik asit'in geniş cilt yüzeylerine aşırı düzeyde uygulanmasına bağlı sistemik akut salisilat zehirlenmesi (salisilizm) meydana gelebilir. Bu tür yanlış uygulamaya bağlı çocukların çoğunlukta olduğu ölümler bildirilmiştir. Topikal uygulamaya bağlı sistemik absorbsiyon riskini minimalize etmek için salisilik asit uzun sürelerle ve yüksek konsantrasyonlarda kullanılmamalı ve geniş vücut yüzeylerine ya da enflamasyonlu veya açık deriye uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarakadlandırılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak bilinen Asetil Salisilik Asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, Tinea capitis, Tinea cruris gibi Fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır. Yeterince güçlü, Analjezik ve Antipiretik, nadiren Antiseptik etkisi nedeniyle formüllerde yer almakta ve romatizmaya karşı uygulamalarda bir analjezik olarak haricen kullanılır. Mikotik egzama karşı kostik etkisi nedeniyle tercih edilir. Dermatolojide çoğu zaman Salisilik asit ile Laktik asit kombine halde siğil ve nasırların tedavisinde kullanılır. Salisilik asit ve Laktik asit'in siğil tedavisindeki etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Siğil virüsü ile enfekte olmuş epidermis hücrelerinin keratolitik etkileri sonucu mekanik olarak uzaklaştırılmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Nasırlara karşı da keratolitik aktiviteleri ile etkili olurlar. Tonsillit tedavisinde gargara olarak kullanılır. Bira, şarap, et vb. gıdalarda fermantasyona karşı 0,50% dozunda kullanılmaktadır.
Beyaz kristal bir madde olup, karakteristik bir kokusu vardır. Rengi hava ve ışık etkisiyle kırmızıya dönüşür. Yakıcı bir tadı vardır. 1 k. Su ve 1 k. Alkolde, ayrıca eter, gliserin ve benzende çözünürken kloroformda çözünmez. Asetanilid, kafur, kloralhidrat, mentol ve fenol ile geçimsizdir. Günümüzde Rezorsin haricen antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Haricen (pomat %10-20, solüsyon %0,1) psoriazis, akne, sebore, ekzema ve diğer deri hastalıklarında kullanılır. Çok geniş satıhlara tatbikten kaçınılmalıdır. M.D. 0,50-1,5 g’dır.
Kömür Katranı- Goudren de Houille- Coal tar- Pix Carbonis- Pix Lithanthracis- Steinkohlenteer:
Maden kömürünün kuru distilasyonu ile hazırlanır. Naftaline benzer kokusu, yakıcı lezzeti vardır. Siyaha yakın renkte yoğun sıvıdır. Hava ile temasta katılaşır. Suda hafifçe çözünür. Kloroform ve benzende çözünürken, alkol ve eterde kısmen çözünür. Yoğunluğu hava etkisi ile yavaş yavaş artar. Parlak isli bir alevle yanar. Doymuş çözeltisi turnusole karşı alkali reaksiyon verir. Kömür katranı, kepek ve psoriyazisin yanı sıra saç bitlerini öldürmek ve uzaklaştırmak için kullanılan tıbbi şampuan, sabun ve pomatların bileşimine girer. Kömür katranının kuru distilasyonu ile hazırlanan çözünür ekstreleri (%2) de kepek tedavisinde kullanılır. Katranlar ve katran yağları epidermisin kalınlığını azaltırlar. Antiprüritiktirler ve zayıf antiseptik etki gösterirler. Topikal olarak ekzema, psoriyazis, kepek, seboreik dermatit ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılırlar. Kömür katranı preparatlarının yerini büyük ölçüde odun katranları almıştır. Ultraviyole ışığı psoriyazis tedavisinde kömür katranının etkinliğini artırır. Bazı odun katranları ekspektoran preparatlarının bileşimine girer. Katran homeopatik tıpta da kullanılmıştır.
Past. Zinci moll.- Pasta Zinci Mollis:
Rp.
Zinci oxydati crudi 15,0 g
Olei olivarum 10,0 g
Lanolini ad. 50,0 g
Kullanılışı: Çinko oksit astrenjan ve zayıf antiseptik etki gösterir. Güneş ışınlarına karşı koruyucu etki, ekzema, abrazyon (sıyrık), yanıklar, çocuk bezi pişikleri, iritasyon kullanım alanları içerisindedir. Herpes Labialis'de de kullanılmaktadır.
Formülün hazırlanması:
Hesaplı miktarda lenigallol, salisilik asit ve rezorsin bir havan içerisinde toz edilir. Ayrı bir havanda hazırlanan çinko oksit pastası ile toz karışımı geometrik seyreltme esasına göre karıştırıldıktan sonra en son kömür katranı çözeltisi ilave edilerek homojen bir karışım elde edilene kadar havan içerisinde karıştırılmaya devam edilir.
İyi bir hafta dileğiyle…
Kaynak:
1-Pharmazeutische und pharmakologische Erlauterungen zu den Deutschen Rezeptformeln DRF
2-RxMediaPharma®2018 İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı