Bugünlerde yazılı ve görsel medyada sıkça duyulan grip salgını bizlere bir süre daha sıkıntı verecektir. Hepimizi tehdit ediyor . En azında şimdilik böyle görülmektedir. Önce kendimizi ve sonra sevdiklerimizi korumak için aşağıda belirtilen uygulamların yapılmasında ve bilgilerin tekrar hatırlatılmasında yarar görülmektedir.



Grip, soğuk algınlığı değil, bir virüs hastalığıdır ve bulaşıcıdır. Kuluçka süresi 1-4 gün arasında, en fazla 7 gündür. Bulaştıktan sonra sessiz bir dönem olarak kendini gösterir. Daha sonra ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, belirtilerinin olduğu hastalık hali başlar. Bazen ishal, bulantı-kusma da görülebilir. Grip, etkeni influenza olan bir virüs hastalığıdır. Domuz gribi de bir virüs hastalığıdır ve normal grip gibi seyreder. Ayrımı ancak PCR ile yapılır. Ancak bu ayrıma gerek yoktur, çünkü tedavisi aynıdır. Bazı özel labaoratuvarlarda salgının tipini belirlemek için PCR tekniği ile bu ayrım yapabilabilir.




Medikal tedavi süresince ağrı kesici, ateş düşürücü (18 yaşın altındakilere aspirin dışında), burun boğaz yollarını rahatlatıcı, vitamin gibi, şikayetlere yönelik ve destekleyici ilaçlar kullanılır.




Antibiyotik kullanımı fayda sağlamaz ancak gripal enfeksiyona bağlı bağışıklığın zayıflamasına bağlı sinüzit, bronşit gibi enfeksiyonların gelişmesini önleyebilir. Böyle bir enfeksiyon teşhisi konulmadıkça kullanılmamalıdır.





Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Tuvaletlerde bulunan sıvı sabun ve el dezenfektanlarının sık sık kullanılması korunma açısından ilave fayda sağlayacaktır.




Korunmak için uzaktan selamlaşılması, kapalı ortamların sık sık havalandırılması, gripli kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durulması ve tek seferlik kağıt mendil kullanılması, sık sık ellerin yıkanılması gereklidir. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalabilmektedir. Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, bu yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir.




Bol sıvı tüketilmesi, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli istirahat ve uyku bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için çok önemlidir.


Önceki FAYDALI BİLGİLER Yazıları