Şu sıralar yazılı ve görsel medyada sıkça duyduğumuz grip salgını bir süre daha bizlerinde sıkıntısı olacak gibi görülmektedir. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için aşağıda belirtilen bilgilerin hatırlanmasında yarar vardır.
Grip, etkeni influenza olan bir virüs hastalığıdır. Domuz gribi de bir virüs hastalığıdır ve normal grip gibi seyreder. Ayrımı ancak PCR ile yapılır. Ancak bu ayrıma gerek yoktur, çünkü tedavisi aynıdır. Bazı özel labaoratuvarlarda salgının tipini belirlemek için PCR tekniği ile bu ayrım yapabilabilir.
Kuluçka süresi 1-4 gün arasında değişmekle birlikte en fazla 7 gündür. Hastalık belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.
Ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, üşüme, yaygın vücut ağrısı temel belirtileridir. Bazen vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
Erişkinlerde acil müdahale (hastane) gerektiren belirtiler; Zor nefes almak, Sık ve uzun süreli kusmadır. Çocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler ise; zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, uykuya meyil, huzursuzluk, beslenememedir.
Medikal tedavi süresince semptomatik kombine grip ilaçlarının kullanılması ağrı kesici, ateş düşürücüler, burun boğaz yollarını rahatlatıcı pastiller, vitamin C gibi destekleyici vitaminler, şikayetleri azaltmakta ve hastayı rahatlatmaktadır. Ancak, Sambucol veya Umca gibi bitkisel kökenli destekleyici ürünler, tedaviyi daha başarılı hale getirmektedir. Dinlenmek ve sıvı tüketimini artırmak, tedavinin bir diğer parçasıdır.
Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Su ve sabun ve/veya alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.
Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Korunmak için uzaktan selamlaşılması, kapalı ortamların sık sık havalandırılması, gripli kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması ve tek seferlik kağıt mendil kullanması, sık sık ellerin yıkanması gereklidir. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.
Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir.
Bol sıvı tüketilmesi, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli uyku bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için önemlidir..